След обявяването на несъстоятелност на застрахователната компания Евроинс ръководството на Финансовия

...
След обявяването на несъстоятелност на застрахователната компания Евроинс ръководството на Финансовия
Коментари Харесай

Румънски евродепутат за Евроинс: Ръководството на Финансовия надзорен орган да бъде уволнено

След оповестяването на неплатежоспособност на застрахователната компания " Евроинс "  ръководството на Финансовия контролен орган (ASF) би трябвало да бъде уволнено, а институцията - реорганизирана радикално. Това изиска водачът на румънската партия „ Народно придвижване “ (PMP) и народен представител в Европейския парламент Еуджен Томак, представен от уеб страницата Зиаре. 

“Под зоркото око на настоящето управление на органа, идващо от клона на Социалдемократическата партия, се вършат далавери, които ни припомнят за “Банкорекс ” от 90-те години ", разяснява политикът. По думите му “Евроинс ” е издала полици за съвсем 400 милиона евро, които страната в този момент ще би трябвало да подсигурява, а банкрутът на “Сити Иншурънс ” е довел до планирани загуби от 120 милиона евро. 

“Това бяха сапунени балони, които се надуха и по-късно се спукаха под благосклонния взор на едно политизирано управление на Финансовия контролен орган. Има дупки, които румънците ще покрият или от държавния бюджет, или с това, че ще има проблеми с уреждането на вредите след някакви нежелани пътни произшествия. И по този начин съдилищата са блокирани от стотици хиляди преписки за вреди. Ясно е, че плащаме на шефовете на ASF за нищо, с съвсем 800 000 леи годишно, в случай че не са в положение да извършват законовите си отговорности: контролиране, надзор, съд. Необходимо е да се реорганизира институцията - може би краткотрайно управлението ще бъде поето от Националната банка на Румъния ", показва Томак. 

Той упорства, че би трябвало да се одобри законодателство, което “да подсигурява по-добро систематизиране на застрахователните контракти сред съществуващите компании, без съществуването на олигополи, генерирани от дъмпинговите цени, практикувани единствено от някои компании ”.

“Компаниите, които редовно предлагаха най-ниски цени, единствено с цел да имат максимален пазарен дял, приключиха с главата надолу. Не на последно място, държавните институции би трябвало да решат другите проблеми, които засягат застрахователния пазар, изключително извънредно високия брой измами, които се случват в услугите, където фактурите за заплащане са изкуствено повишени за осъществената и платена работа от застрахователите ", сподели още Томак.

Междувременно в Народното събрание беше импортирано искане за отдръпване на цялото управление на Финансовия контролен орган. Новината заяви от Браила ръководителят на “Съюза за избавление на Румъния ” (USR) Каталин Друла. Той акцентира, че чака настояването да бъде гласувано от водача на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку и депутатите от СДП, а по-късно " Народното събрание да назначи експерти, които да управляват организацията ". 

“Това е нов бодил на застрахователния пазар, в който ФНО (ASF) е съизвършител. Имахме “Сити Иншурънс ”, през днешния ден е “Евроинс ”. Нека бъдем ясни: ФНО разреши на “Евроинс ” да продава хартии А4 като цивилен застраховки. ФНО беше съизвършител в дупка, която, както научаваме от днешното им известие за пресата, е била с 1,75 милиарда леи под безспорното минимално условие за капитал ”, разяснява Друла, представен от Зиаре.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР